Rekentips voor thuis

Rekentip 1 - Blikgooien

Met dit spel werk je aan de echte basis van het leren rekenen. En die basis kan nooit sterk genoeg zijn. Het in één oogopslag zien hoeveel iets is (in dit geval aantal blikken) maakt dat je heel snel sommen kunt maken én begrijpen. De regels mogen soepel toegepast en aangepast worden zodat er vanzelf een nieuw spel en nog meer plezier ontstaat.

Rekentip 2 - Het was nacht

Als je je kind echt een goede basis in het rekenen mee wil geven, is dit een zeer waardevol spel. Het getalbeeld is de basis voor zowel optellen als aftrekken als vermenigvuldigen als delen als breuken… En daarom gaan we ook in dit spel werken aan en met dat beeld van getallen. De spelregels zijn niet vast, het belangrijkste is dat jij en kind plezier hebben. De kennis komt dan vanzelf in het hoofd van je kind te zitten. 

Ik hoor heel graag wat jullie van het spel vinden. Laten jullie het mij weten door het formulier onderaan deze pagina in te vullen? 

Rekentip 3 - De Getallenboom

In dit spel gaan we een stap verder. De opzet van dit spel zorgt ervoor dat uw kind in 5 minuten tijd wel honderd sommen tot 20 maakt. Optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, het komt allemaal aan bod. De grote winst is dat uw kind heel flexibel wordt in het rekenen en oplossen van problemen. Dus in plaats van een bladzijde sommen maken, kun je beter één keer dit spel spelen. Doe je dit dagelijks, dan zul je na één tot twee weken het de groei merken… Laat je me via onderstaand formulier weten hoe je dit spel hebt ervaren? In deze video kun je de uitleg ook bekijken.

Rekentip 4 - De achterwaartse wedloop

Als de sommen tot 20 vlot gaan, dan kunnen we een stap verder naar de sommen tot 100. In de bijbehorende video kun je zien hoe je kind dit aangeleerd krijgt op school. Handig om te weten zodat je beter herkent hoe je kind werkt en mogelijk ook waar het fout gaat. Veel plezier met het spel en geef je me een reactie hoe het spel gegaan is? Merk je dat je er met je kind niet helemaal aan uit komt, vraag dan een gratis sessie aan zodat ik met je mee kan denken hoe ook jouw kind kan laten zien dat hij echt wel kan leren rekenen… Ik hoor graag van je. 

Rekentip 5 - De tafels, de keersommen..

Om hier met je kind mee aan de slag te kunnen is het goed om te weten hoe je kind dit van nature eigen maakt. In de volgende youtube video leg ik je hier alles over uit en vertel ik je hoe je dit met je kind eigen kunt maken.

Rekentip 6 - De tafels uit je hoofd leren

Als het begrip van de keersommen er is en je kind kan ze zelfstandig uitrekenen, dan wordt het tijd om er tempo in te gaan brengen. Dit noemen we automatiseren. Door beweging aan deze oefeningen toe te voegen, maken we het voor onze hersenen makkelijker om de informatie op te slaan. In deze video leg ik je een spelletje uit waarmee je de tafels kunt automatiseren.

Merk je dat het automatiseren ondanks de combinatie met bewegen niet wil lukken? Vraag dan een gratis sessie aan om samen te bekijken wat je kind nodig heeft om tot vlot rekenen te komen. 

Hieronder kun je een spel downloaden dat in video 6 van Rekentips voor thuis is uitgelegd. Laat je een reactie achter wat je van het spel vindt?

Rekentip 7 - Meten, het metriek stelsel...

Iets wat voor heel veel kinderen erg lastig is, is het rekenen met meters, liters en grammen. Ieder kind kan hier goed in worden, als de basis maar stevig genoeg aanwezig is. In de video die hoort bij deze tip, leg ik je hier alles over uit. Hieronder kun je het spelidee downloaden dat bij deze tip hoort en de basis is voor goed leren rekenen met ons metriek stelsel. Ik ben benieuwd wat jullie ontdekt hebben. Stuur je me een berichtje?

Rekentip 8 - Spelen met tijd

In de video die bij deze tip hoort leg ik je uit hoe het rekenen met tijd zich ontwikkelt. In de video doorloop ik de stappen in ca. 8 minuten. In werkelijkheid mag je je kind hier enkele maanden voor gunnen om de verschillende stappen te doorlopen. Voor jou dus een kwestie van geduld… In de handleiding hieronder staan de tips om de eerste fase van het succesvol leren rekenen met tijd eigen te maken. Veel plezier samen! Laat je me weten wat jullie met tijd ervaren hebben?

Rekentip 9 - Torenstad (Meetkunde, ruimtelijk inzicht)

Problemen oplossen, redeneren, ruimtelijk inzicht. Dat ontwikkel je met het spel Torenstad. In mijn video nr. 9 uit deze serie vertel ik je wat nog meer leuke en zinvolle activiteiten om deze belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Hieronder kunt je het spel Torenstad downloaden.

Rekentip 10 - Vouw een breuk

Niets is beter te leren dan door te kijken en te knutselen. Breuken. Door veelvuldig te vouwen, te knippen en vooral te kijken en te vergelijken, wordt je een kanjer in breuken. Gewoon omdat je het snapt, omdat het logisch is. Hieronder kun je handleiding voor het vouwen van breuken downloaden. 

Wil jij dat  je kind op alle  vlakken kan laten zien dat hij kan rekenen? Vraag een gratis sessie aan! Wat heeft jouw kind van deze activiteit geleerd? Wil je het me via onderstaand formulier laten weten?

Ik ben heel benieuwd wat jullie van de spelletjes vonden!

Graag alle velden van het formulier invullen

Scroll naar boven