Locked down en dan...

WAT DOE JE ERMEE | Maandagmorgen, de eerste geruchten komen; “Nederland gaat in lockdown…” Het wordt bevestigd en ontkend. Rond 12 uur een bericht ergens op een betrouwbare site dat het echt gaat gebeuren. Locked down, en dan…? Scholen dicht, winkels dicht en ik? De hele dag sijpelt het zo een beetje door. Als ik ’s avonds de laatste klant de deur uit heb zien gaan, hoor ik dat het waar is, Nederland op slot.

Locked down en dan…

Dit had ik al aan zien komen, eerder verwacht zelfs, niet over de consequenties nagedacht natuurlijk. In eerste instantie is er dus berusting en acceptatie. Toch scroll ik even later, tegen beter weten in, nog door de lijst van uitzonderingsberoepen op rijksoverheid.nl. Nee, natuurlijk, remedial teaching is geen uitzondering (dit is sarcastisch bedoeld voor alle duidelijkheid). Alhoewel menig ouder het zwaar genoeg zal gaan krijgen met een baan die plots weer vanuit huis moet. Een baas die daar niet altijd blij mee zal zijn. Full time de kinderen om je heen waar je niet alleen moeder of vader voor bent, maar ook even leerkracht. En dat in een periode waarbij je snakt naar wat sociale omgang met anderen i.p.v. weer op die bank in huis te zitten om het Covid-19 virus maar minder kans te geven.

En mijn klanten dan

Maar goed, mijn praktijk is geen uitzondering. Oké, ik moet dus dicht… Automatisch ga ik in mijn hoofd mijn klanten langs. Waar ik de een in vertrouwen 5 weken loslaat, heb ik daar bij een ander een naar gevoel bij. Bij een enkeling vind ik het zelfs schadelijk om te stoppen. Soms omdat we op een belangrijk punt in de begeleiding staan, soms omdat ik vrees voor een terugval, of omdat je na bijvoorbeeld een beroerte iedere dag wil gebruiken om terug te komen. Eén ding heb ik inmiddels wel geleerd; je bent verantwoordelijk voor je eigen groei. Groeien doe je door te oefenen en dat kunnen klanten zelf. Als ik maar bereikbaar ben om tips of aanpassingen te geven waar het nodig is, dan kan die groei er dus zijn. Nou, het spreekt voor zich dat ik bereikbaar ben. Een telefoontje, een appje of een mail en binnen enkele uren heb je antwoord op je vraag of een vervolgoefening. De keuze is aan jou. Morgen ga ik wel communiceren naar klanten, eerst maar even door laten dringen.

Heb jij advies nodig of wil je even overleggen? Zo kun je mij bereiken: tel. 06-138 37 630, mail info@jijkanleren.nl of https://jijkanleren.nl/gratis-sessie/ .

Tegen je natuur in

Alhoewel mijn besluit voor mezelf wel meteen duidelijk is, vecht het natuurlijk wel in mijn hoofd. Het is voor het goed van de maatschappij, zeker niet voor dat van mezelf. Wie heeft er last van als ik doorga? Hier in dat kleine dorp, achteraf…? Maar goed, net als zovele zelfstandig ondernemers ben ik braaf en ga ik dicht. In eerste instantie wil ik mijn klanten telefonisch op de hoogte stellen. Na twee klanten gebeld te hebben, besluit ik toch maar te mailen. Het gevecht is groot. Natuurlijk is er begrip vanuit mijn klanten, maar mensen willen juist nu ook doorgaan met begeleiding. Tijd genoeg om te oefenen en ten minste één keer in de week wat afleiding. Net als zovele ondernemers moet ook ik mijn belang, mijn passie en mijn inkomen stopzetten. Niet voor mezelf maar voor het algemeen belang.

En dan komt de stilte

Bizar, ik krijg een vakantiegevoel. De eerste dagen slaap ik dus veel, vaste prik als ik vakantie heb en ik krijg geen werk gedaan. En echt, plannen, dromen en werk genoeg om de komende weken te vullen. Het is zoeken naar een nieuwe structuur, zoals velen dat nu moeten doen. Dat gaat me lukken, ik (en we) komen hier goed uit. Het is een tijd van bezinning en groei. Ik zal blij zijn als de deuren van de praktijk weer opengaan en mijn huidige en nieuwe klanten weer binnenkomen. Tot die tijd hoop ik van ze te horen via mail en app, voor nieuwe oefeningen of tips, om door te groeien, desnoods tegen de stroom in. Het gaat ons lukken.

Veel succes allemaal. Blijf veilig en houd je aan de regels.  Hoe moeilijk dat soms ook is, zodat we met zijn allen onze vrijheid in 2021 weer terugkrijgen.

Wil je tips bij je huidige functie als leerkracht, je mag me vrijblijvend bellen of mailen: 06-138 37 630 of info@jijkanleren.nl of vraag een gratis sessie aan.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Recente blogs

Scroll naar top