Lezen met fouten, wat gaat hier mis?

Lezen kan leuk worden

DYSLEXIE? | Oké, daar gaan we weer. Ons dagelijkse leeskwartier… Kalm blijven, positief blijven, begripvol blijven. Want,… als samen lezen leuk is,… leert kindlief er meer van.

We starten op bladzijde 11 van het boek “ouders zijn gek” van Janneke Schotveld. De titel van het boek laat al blijken dat we veel over hebben voor het leesplezier en leessucces van ons kind. Gelukkig lieten de recensies weten dat de ouders in dit boek juist slim zijn, dus komt het goed met mijn reputatie als ouder. Ik adem nog een keer rustig in en weer uit en lach met een geruststellende knipoog naar mijn kind dat zich naast me in de bank laat ploffen, we zijn er klaar voor…

Lezen met fouten

Kindlief start met lezen met die heerlijke, eentonige stem die laat horen dat de woorden eruit krijgen voor hem al voldoende is. “Nee doe geen moeite roept mama paniekerig. Tuurlijk doe ik dat even ik laat u toch niet sjouwen met een zware tas”… mijn kind doet zijn best… Ik adem in en uit, al mijn voornemens suizen weer door mijn hoofd. Blijf kalm, blijf positief, hou het leuk. Innerlijk raas ik, “Waarom leest hij “paniekerig” wel, maar slaat hij die kleine woordjes zoals “een, de en het” over???? “Kijk beter”, denk ik dan.  “Doe beter je best, concentreer je nu eens”. Dat is wat ik denk, maar voor nu hou ik dit nog binnen. In plaats daarvan wijs ik geduldig de woorden aan die hij overslaat… Ik hoop dat ik het volhou…

Wat gaat hier mis?

Belangrijk is te weten dat je kind dit niet expres doet. Dit soort fouten wordt niet veroorzaakt door “te snel” lezen, door “niet goed kijken” en ook niet door “slordigheid” of “gebrek aan concentratie”. Het heeft ook niets met dyslexie te maken. Dit soort fouten wordt gemaakt omdat de werking van de hersenen nog verstoord is. En dat is op te lossen. Wil je hier meer over weten? Maak een afspraak bij jijkanleren.nl om te horen hoe we deze leesfouten kunnen laten verdwijnen. Je kunt voor meer informatie ook op mijn Youtube-kanaal een verdere uitleg kijken. En binnenkort komt er een podcast waarin je de oorzaak én de oplossing hoort.

 

Deel deze blog

Recente blogs

Scroll naar boven