Leesproblemen zijn op te lossen

Leren lezen zelfs als je dyslexie (lijkt) te hebben

 

Dit is helemaal fijn! Leren lezen, zelfs als je kind dyslexie (lijkt) te hebben, doe je door te bewegen! Lezen doe je met je ogen en je hersenen, dat is logisch. Als de ogen van je kind niet helemaal soepel bewegen dan wordt lezen lastig. Dan krijgt je kind leesproblemen of dyslexie. Zodra zijn ogen goed functioneren, gaat zijn leesniveau vooruit. 

Voordat de ogen van je kind zich goed kunnen ontwikkelen, moeten andere delen van zijn hersenen en lijf zich goed ontwikkeld hebben. Om te leren lezen gaan we dus oefeningen doen met ons lijf en met onze ogen. Niet om scherp te zien, nee, dat zit vaak al wel goed. We gaan de oogspieren oefenen om soepel en vooral ontspannen te bewegen. Het leestempo en leesniveau van je kind gaat dan al spontaan omhoog. Vaak vind je kind lezen dan ook “ineens” veel leuker en pakt het spontaan zelf boekjes om te lezen. Je weet dan even niet wat je ziet.

Lezen wordt leuk!

Op het moment dat we merken dat het lezen al wat beter gaat, gaan we dit versnellen door leesspelletjes en oefeningen te doen. Afhankelijk van wat bij jouw kind het beste past. We vieren natuurlijk iedere vooruitgang die gemaakt wordt.

Voordat lezen leuk wordt

Voordat de ogen zich kunnen ontwikkelen moeten wel de primaire reflexen onder controle van de hersenen zijn en moet je goed op een stoel kunnen zitten met je hoofd rechtop zonder ondersteuning. Dit moet je ook uren vol kunnen houden en daar gaat training aan vooraf. 

Dit doen we door de romp-, nek- en schouderspieren te ontwikkelen. Leren lezen doe je dus niet door eindeloos een boek voor je neus te krijgen! Leren lezen zelfs als je dyslexie (lijkt) te hebben, doe je door bewegingen te oefenen. Eerst voor je lijf, dan voor je ogen. Vervolgens beginnen we met lezen en ben je in enkele weken tot enkele maanden op je niveau. Dat is afhankelijk van hoe groot je achterstand is en hoe goed het oefenen gaat.

Contact

Lezen kan leuk worden
Scroll naar top