Hoe Pim tot praten komt…

spraakproblemen oplossen

Als je niet tot goed praten komt

Spraakproblemen worden veroorzaakt door primaire reflexen. Pims ouders besloten samen te werken met jijkanleren.nl om deze reflexen weg te werken. Tijdens de behandelingen begon Pim spontaan meer klanken te maken, wat later kwamen er steeds meer volledige woorden uit zijn mond. Stopten we met de behandeling voordat de reflexen helemaal weg waren, dan stopte ook de ontwikkeling van zijn spraak. Starten we de behandeling weer op, dan gaat Pim na een week spontaan 3 woordzinnen maken en enkele dagen later komt er de ene 4-woordzin na de andere uit!! Dit alles zonder logopedie, Pim was al bij een logopediste in behandeling geweest, zonder resultaat. Hoe Pim tot praten komt? Met de juiste begeleiding, want soms gaat de ontwikkeling niet vanzelf…

Een spraakprobleem is een groot probleem

Ken je iemand die een spraakprobleem heeft zoals stotteren, een TOS of als gevolg van een herseninfarct? Deel dit bericht dan op je tijdlijn zodat ook zij kunnen kiezen om voor eens en altijd verlost te worden van dit ongemak. Bellen of mailen voor meer informatie mag natuurlijk ook. info@jijkanleren.nl, 06-138 37 630 of gebruik de chatknop onder dit bericht.

Hoe Pim tot praten komt…

Het is op een feest in 2020, net in Corona-tijd, maar voor de Lock-downs. Ik kom in gesprek met een mevrouw die oma bleek te zijn. Al pratende krijgen we het over haar kleinzoon Pim die maar niet goed leert praten ook al is hij inmiddels 3 jaar. Zijn ouders maken zich zorgen hoe dat moet als hij volgend jaar naar school toe moet. Vol overtuiging zeg ik haar: “stuur zijn ouders maar naar mij, ik kan dit oplossen”. Mijn praktijk heet jijkanleren.nl, mijn site is goed vindbaar op internet. Enkele weken later ontvang ik een mail via mijn website jijkanleren.nl van haar zoon om uitleg over hoe ik hen kan helpen. We maken een afspraak en beide ouders komen naar de praktijk om te bespreken hoe ik hun zoon kan helpen.

De oorzaak van spraakproblemen

Ik leg uit dat Pim nog last heeft van primaire reflexen. Dit zijn automatische bewegingen die een baby nodig heeft om te overleven. Deze automatische bewegingen moeten met uiterlijk 2 jaar verdwenen zijn, maar dat gebeurt redelijk vaak niet. In het geval van Pim zijn het zeer waarschijnlijk de grijpreflex en de aarden-zuigreflex. We kennen deze reflexen allemaal, denk maar aan het moment dat je je vinger in de hand van een baby legt, de hand sluit zich vanzelf. )Of dat je over de wang van een baby aait, hij draait zijn hoofd naar die kant en opent zijn mond om te gaan zuigen. Natuurlijk moet ik Pim zelf zien om te kunnen testen of er nog primaire reflexen actief zijn.

Werken aan de oplossing, hoe Pim tot praten komt…

De ouders komen met Pim naar de praktijk en de genoemde reflexen bleken nog actief te zijn, samen met andere reflexen. Ouders besloten om het traject in te gaan. In dit filmpje zie je één van de oefeningen die helpt om de zuigreflex onder controle te krijgen. Het vraag doorzettingsvermogen van ouders om de oefeningen consequent te blijven doen. Uiteindelijk is de beloning er dan ook en hoor je de spraak, zinsbouw en woordenschat van Pim met de dag groeien. Pas als de reflexen helemaal weggeoefend zijn, zal zijn spraakontwikkeling de achterstand ingehaald hebben en zich volgens leeftijd verder gaan ontwikkelen.

Veroorzaken primaire reflexen nog meer problemen?

Het gevolg van blijvend actieve primaire reflexen zijn spraakproblemen, leerproblemen of gedragsproblemen. Lees hier verder over wat reflexen precies veroorzaken. Deze reflexen zorgen er namelijk voor dat de signalen vanuit het lichaam niet in de grote hersenen komen. De signalen uit het lichaam worden tegengehouden in de hersenstam waar ze een automatische reactie teweeg brengen, die voor het overleven van een baby belangrijk zijn, maar voor een ouder kind of volwassenen juist erg nadelig en lastig.

Hoe kan jijkanleren.nl helpen?

jijkanleren.nl heeft de kennis en ervaring om de hindernissen in de ontwikkeling van de hersenen op te lossen. Ook helpt jijkanleren.nl bij het inhalen van de ontwikkelingsachterstand die is ontstaan. Het resultaat is een kind, puber of jong volwassene die sociaal en cognitief met leeftijdsgenoten mee kan. Vraag vrijblijvend informatie aan om te kijken wat ik voor jou en/of je kind kan betekenen.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Recente blogs

Scroll naar top