Leren, gedrag en de ontwikkeling van de hersenen

We nemen aan dat ‘schools’ leren en jezelf ‘gedragen’ vanzelf goed gaat. Als er problemen ontstaan wordt dat meestal verklaart vanuit een laag IQ of een opvoeding die niet goed is. Onzin natuurlijk, want zeker voed jij wel goed op en zeker kan jouw kind wel leren. Alleen wat bij een ander kind werkt, lijkt bij jouw kind niet zo te gaan.

Het is gek eigenlijk dat we de problemen zo verklaren, want we weten ook dat leren en gedrag door je hersenen gestuurd worden. En wat maakt dat die hersenen zich bij iedereen zonder problemen zullen ontwikkelen? Het is wetenschappelijk allang bewezen dat onze hersenen zich ontwikkelen door de bewegingen die we maken. Daardoor kunnen we o.a. aan het bewegen van iemand ook zien welke ontwikkelingen er wel/niet geweest zijn in de hersenen.

Pas als onze hersenen een bepaald ontwikkelingsniveau bereikt hebben, zijn we klaar om schools te gaan leren en onszelf te gaan gedragen. Problemen op het gebied van leren en gedrag worden daardoor heel vaak veroorzaakt door hersenen die nog niet rijp zijn voor de taken die ze krijgen. Daarmee zijn problemen op het gebied van leren en gedrag op te lossen door je hersenen een handje te helpen in hun ontwikkeling. Door te bewegen en te oefenen, want zo leren je hersenen.

Dit is de basis bij jijkanleren.nl eerst je hersenen helpen in hun ontwikkeling. Vervolgens de leerachterstand oplossen (zie leren rekenen/leren lezen, spellen). Het gedragsprobleem is meestal al vanzelf verdwenen. Ouders zijn van nature namelijk prima in staat hun eigen kinderen op te voeden als de hersenen van hun kind goed ontwikkeld en in balans zijn.

Op de volgende pagina’s lees je hoe onze ontwikkeling start. Wat je in het gedrag en leren van je kind kunt zien op het moment dat deze start niet helemaal goed is doorlopen. Op de pagina Schoolrijp komt een uitleg over wat er na de start nog moet gebeuren om klaar te zijn voor school. Deze pagina hoop ik binnenkort klaar te hebben…  

Volg mij op

Routebeschrijving

Scroll naar top