Help, mijn dochter wil leren lezen… maar het lukt niet!

lezen lukt niet, automatiseringsproblemen oplossen

AUTOMATISERINGSPROBLEEM | “Mama, lezen!”, zegt mijn dochter enthousiast. Ze is 5 jaar en zit in groep 2. Ze wil zo graag leren lezen, maar dat leren lezen wil alleen “voor geen meter” lukken. Waar mijn oudste kind het lezen soepel oppakte, in groep 2 zelf de letters eigen maakte, lukt dit mijn dochter niet. Iedere avond opnieuw doen we spelletjes met letters en lezen we een boek dat we al 100 keer gelezen hebben. Een geweldig boek trouwens, vinden onze kinderen, want dit boek kunnen zij ook lezen. De platen erin zijn duidelijk en de woorden die zij mogen lezen staan in een andere kleur. Als ik maar goed genoeg bij-wijs, weten zij het moment te timen waarop zij het woord mogen “lezen”. Mijn dochter laat zich echter niet zo gemakkelijk foppen, ze wil echt lezen, dus letters aan elkaar koppelen tot een woord. Helaas, ze kan maar niet onthouden welk tekentje, welke letter is…

Een automatiseringsprobleem is op te lossen

Tegenwoordig weet ik wat de oorzaak is en kan ik dit soort automatiseringsproblemen prima oplossen met spel en beweging. Dat had mij en vooral mijn dochter veel ellende en frustratie in de toekomst bespaard. Wil je weten hoe? Boek dan een gratis sessie bij jijkanleren.nl. Je kunt deze aanvragen via de Whatsapp knop op mijn Facebookpagina of via een pb onder dit bericht. Via de website kan het natuurlijk ook. Een probleem met automatiseren hoeft namelijk niet blijvend te zijn. En het hoeft al helemaal niet uit te lopen op een verklaring van dyslexie of dyscalculie. Mijn dochter heeft inmiddels haar HBO dans afgerond en is ze gestart met de universitaire studie Communicatie Wetenschappen. Een automatiseringsprobleem hoeft je dus niet te beperken, als je maar doorzet.

Onze redding toen

Toen mijn dochter 5 jaar was, hadden we hier nog helemaal geen idee van. Onze redding toen was haar leerkracht uit groep 3 en het drammerige karakter van mijn dochter die persé wilde leren lezen. Het schooljaar was nog maar veertien dagen van start en haar juf kwam al naar me toe. “Mama”, zei ze, “dit gaat niet goed”. We kregen een spel van de juf mee om thuis te spelen. Letters verstoppen, bijv. op de bank, onder de tafel. Eenmaal verstopt, mocht mijn dochter gaan zoeken en steeds komen vertellen welke letter ze waar gevonden had.  Bijvoorbeeld, “mama, de “p” lag op de bank”. Het spel beviel ons goed en we hebben dit trouw 6 weken, soms meerdere keren per dag gedaan en toen… YESS!!! Ze kende de letters en haar leesniveau vloog vooruit. Ein-de-lijk kon ze zelf boeken lezen.

Last van automatiseringsproblemen

Het probleem met automatiseren was echter niet voorbij, steeds weer kwam het terug als er iets nieuws kwam. Denk maar aan muzieknoten, verkeersborden of tafelsommen. Steeds weer uren, weken, maanden trainen voor het erin zat en ze weer door kon. Steeds weer blij dat ze zo gedreven is, door kan zetten, opgeven geen optie is.

Hoe kun je een automatiseringsprobleem oplossen?

Maar wat als je kind niet zo gedreven is of het probleem groter? Dan is het fijn als je al vroeg die hulp in kan roepen die je kind van het probleem af helpt. jijkanleren.nl kan dit! Ik help je graag!

Deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Recente blogs

Scroll naar top